ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Δευ-Παρ – 7.30-13.35
Τηλέφωνα: 25692190, 25692191
Τηλεομοιότυπο: 25692195
Μενού

Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον

Πρόγραμμα Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον

 

Έλαβαν μέρος οι μαθήτριες:

  • Άννα Σωκράτους Γ51
  • Βαρβάρα Τρίκκη Γ41
  • Μηνοδώρα Νεοφύτου Γ51

Υπεύθυνη Καθηγήτρια η κυρία Άντρεα Χαπέσιη, Φυσικός

 

«Οι ακτές μας δεν είναι χωματερές»

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην Μεσόγειο θάλασσα καταλήγουν ετησίως 100000 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων, αριθμός που έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, με φόντο τα αρνητικά αποτυπώματα που αφήνουν τόσο μέσα στο νερό όσο και έξω στις ακτές.

Ο πλανήτης «φωνάζει βοήθεια»!

Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 180 είδη θαλάσσιων ζωών, που καταναλώνουν διάφορα πλαστικά, από το μικροσκοπικό πλαγκτόν μέχρι τις τεράστιες φάλαινες. Το πλαστικό δεν διασπάται. Τα μεγάλα όμως κομμάτια που απορρίπτονται στη θάλασσα και στις ακτές, σπάνε σε μικρότερα, με αποτέλεσμα να τα τρώνε διάφορα ψάρια, θαλάσσια ζώα και θηλαστικά. Για παράδειγμα, οι θαλάσσιες χελώνες δεν μπορούν να διακρίνουν μια πλαστική σακούλα μέσα στο νερό, από μια μέδουσα, η οποία και αποτελεί τροφή της.

Όλο και περισσότερες είναι οι ειδήσεις που αφορούν τον θάνατο κάποιου θαλάσσιου δελφινιού, που πνίγηκε από μια ανάλογη αιτία, ενώ συχνά πλέον ξεβράζονται φάλαινες στις ακτές, με το στομάχι τους γεμάτο σκουπίδια και πλαστικά.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο κίνδυνος είναι αντίστοιχος και για τα θαλάσσια πτηνά που παρασύρονται από το πλαστικό, το θεωρούν τροφή και το καταπίνουν, με αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, που πάνε τα πλαστικά που πετάμε στη θάλασσα; Ό,τι καταλήγει στη θάλασσα δεν μένει εκεί, αλλά επιστρέφει στον ίδιο μας τον οργανισμό. Τα πλαστικά είναι παντού! Λέγοντας λοιπόν όχι στο πλαστικό, λέμε ναι στην υγεία μας! Τη δική μας αλλά και του πλανήτη μας. Μπροστά στη πλαστική ρύπανση, σε αυτή την τεράστια απειλή για το περιβάλλον μας, τη φύση και την ίδια μας την υγεία, δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Εσύ τι περιμένεις; Γιατί μένεις άπραγος μπροστά σε αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή; Ενεργοποιήσου τώρα! Αυτό που όλοι μαζί αλλά και ο καθένας μόνος του οφείλουμε να κάνουμε, είναι να αναλάβουμε δράση και πλέον να μην αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Αποκτούμε περιβαλλοντική συνείδηση, μειώνουμε το πλαστικό μας αποτύπωμα και παρακινούμε τους γύρω μας να κάνουν το ίδιο. Ειδικά όσον αφορά τη θάλασσα, που είναι ο φυσικός πλούτος της χώρας μας, είναι περισσότερο ανάγκη από ποτέ, να είμαστε από εδώ και στο εξής, κάτι παραπάνω από προσεκτικοί στο πώς συμπεριφερόμαστε όταν βρισκόμαστε στις ακτές και τις παραλίες μας.

Το θαλάσσιο περιβάλλον της Κύπρου είναι μοναδικό. Οφείλουμε λοιπόν, να το σεβόμαστε και να το προστατεύουμε, ώστε «κάτι» να αρχίσει επιτέλους να αλλάζει! Δεν ξεχνάτε ποτέ: Οι ακτές μας δεν είναι χωματερές!